Ostatnio mam bardzo dużo zajęć, i lekko się zaniedbuje z pisaniem postów. Przepraszam Was najmocniej, ale nie samą dietą żyje człowiek :) Już działamy dalej. Dzisiaj mała modyfikacja. Do jednej z propozycji podrzucam przepis. Według mnie całkiem smaczna propozycja :) Sami ocenicie....
08:00 - śniadanie
Jaja kurze całe (190 g)
Chleb żytni razowy (85 g)
Rzodkiewka (125 g)
Ser twarogowy półtłusty (75 g)
11:00 - II śniadanie
Ser twarogowy półtłusty (195 g)
Żelatyna (13 g)
Mleko 0,5 % (260 g)
Banan (130 g)\
PRZEPIS!!!!
Składniki dodatkowe: słodzik najlepiej w płynie, sok z
cytryny ewentualnie jako dodatek cynamon i trochę wanilii..
Obranego banana wkładamy do wysokiego naczynia (najlepiej z
miarką), dodajemy soku z cytryny (około 2 łyżeczki) i
miksujemy. Dodajemy twaróg i odrobinę mleka. Ponownie
miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie dodajemy odrobinę cynamonu, słodzik (ilości wg
uznania) i wanilię oraz pozostałe mleko. Miksujemy i
sprawdzamy czy powstała masa nie jest przypadkiem za mało
słodka. W gorącej wodzie rozrabiamy żelatynę. Około 4
łyżeczek żelatyny rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody
(ważne żeby nie było grudek, trzeba dość energicznie
mieszać). Tak powstałą mieszankę wlewamy do naszej masy
serowej. Mieszamy i przelewamy do formy. Wstawiamy do
lodówki.
14:00 - obiad
Fasola konserwowa - Dawtona (125 g)
Pieczarka uprawna, świeża (210 g)
Migdały (35 g)
Pomidory z puszki - Dawtona (175 g)
Papryka czerwona (225 g)
Oliwa z oliwek (9 g)
PRZEPIS!!!
Składniki dodatkowe: niewielka cebula, ząbek czosnku,
oregano i bazylia, sól, pieprz, papryka,. Na rozgrzanej
patelni z oliwą z oliwek podsmażyć cebulę, pokrojone
pieczarki oraz czosnek. Następnie dodać pomidory, fasolę
oraz pokrojoną paprykę. Dusić pod przykryciem 15-20
minut. Na koniec przyprawić ziołami oraz pieprzem i
solą. Bezpośrednio przed podaniem danie posypać
migdałami.
17:00 - podwieczorek
Ser twarogowy półtłusty (195 g)
Żelatyna (13 g)
Mleko 0,5 % (260 g)
Banan (130 g)
20:00 - kolacja
Marchew (135 g)
Wątróbka kurczaka (230 g)
Kalafior (140 g)
Brokuły (140 g)
Ziemniaki, średnie (245 g)
PRZEPIS!!!!
Składniki dodatkowe: ząbek czosnku, pierz, sól, chilli,
zioła prowansalskie (opcjonalnie). Wątróbki myjemy,
oprószamy pieprzem, chilli, roztartymi ziołami (nie
solimy), mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i układamy w
naczyniu do gotowania na parze. Ziemniaki obieramy, myjemy,
kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i układamy obok
wątróbek. W pozostałe miejsce wsypujemy warzywa (może
być bukiet warzyw na patelnie). Przykrywamy przykrywką i
parujemy ok 20 - 25 minut. Przed podaniem wszystko
oprószamy solą. Dla uzyskania lepszego aromatu, podczas
gotowania wątróbki można dodać odrobinę jabłka.
Marcin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz